0 (312) 441 77 46

Telefon

Adres

Çukurambar Mah. 1431. Cad. No: 22/8 Çankaya/ANKARA

Uyuşturucu Suçları

Uyuşturucu Suçları

Kullanmak İçin Uyuşturucu Ve Uyarıcı Madde Satın Alma ( T.C.K. 191 )
Bu tür suçlarda esas olan ele geçirilen maddenin miktarına oranla kullanıcı sınırında olup olmamasıdır. Yargıtay yerleşik içtihatlarına göre madde miktarının satıcı sınırları içerisinde kabul edilmesi sonucunda şüpheli hakkında “Uyuşturucu madde imal ve ticareti” suçundan işlem yapılarak 20-30 yıl arasında yargılanırken, kullanıcı sınırları içerisinde kalması durumunda 2-5 yıl arasında yargılanır ve ceza tekerrür hükümleri yoksa ertelenir. Bu durumda müvekkiller bir tek gün dahi cezaevine gitmeden sosyal yaşamlarına geri dönebilmektedirler.

Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanma suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar başlıklı üçüncü bölümünde, 191.madde ile ele alınmıştır. Maddeye göre:

(1) Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Bu suçtan dolayı başlatılan soruşturmada şüpheli hakkında 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 171. maddesindeki şartlar aranmaksızın, beş yıl süreyle kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilir. Cumhuriyet savcısı, bu durumda şüpheliyi, erteleme süresi zarfında kendisine yüklenen yükümlülüklere uygun davranmadığı veya yasakları ihlal ettiği takdirde kendisi bakımından ortaya çıkabilecek sonuçlar konusunda uyarır.

(3) Erteleme süresi zarfında şüpheli hakkında asgari bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanır. Bu süre Cumhuriyet savcısının kararı ile üçer aylık sürelerle en fazla bir yıl daha uzatılabilir. Hakkında denetimli serbestlik tedbiri verilen kişi, gerek görülmesi hâlinde denetimli serbestlik süresi içinde tedaviye tabi tutulabilir.

(4) Kişinin, erteleme süresi zarfında;

a) Kendisine yüklenen yükümlülüklere veya uygulanan tedavinin gereklerine uygun davranmamakta ısrar etmesi,
b) Tekrar kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alması, kabul etmesi veya bulundurması,
c) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması hâlinde, hakkında kamu davası açılır.

(5) Erteleme süresi zarfında kişinin kullanmak için tekrar uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alması, kabul etmesi veya bulundurması ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması, dördüncü fıkra uyarınca ihlal nedeni sayılır ve ayrı bir soruşturma ve kovuşturma konusu yapılmaz.

(6) Dördüncü fıkraya göre kamu davasının açılmasından sonra, birinci fıkrada tanımlanan suçun tekrar işlendiği iddiasıyla açılan soruşturmalarda ikinci fıkra uyarınca kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verilemez.

(7) Şüpheli erteleme süresi zarfında dördüncü fıkrada belirtilen yükümlülüklere aykırı davranmadığı ve yasakları ihlal etmediği takdirde, hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilir.

(8) Bu Kanunun;

a) 188. maddesinde tanımlanan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti,
b) 190. maddesinde tanımlanan uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, suçundan dolayı yapılan kovuşturma evresinde, suçun münhasıran bu madde kapsamına girdiğinin anlaşılması hâlinde, sanık hakkında bu madde hükümleri çerçevesinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilir.

(9) Bu maddede aksine düzenleme bulunmayan hâllerde, Ceza Muhakemesi Kanununun kamu davasının açılmasının ertelenmesine ilişkin 171. maddesi veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin 231. maddesi hükümleri uygulanır.

(10)Birinci fıkradaki fiillerin; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında artırılır. Söz konusu suçun maddi unsurlarını ise şu şekildedir:

Fail: Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan her gerçek kişi ilgili suçun faili olabilmektedir.

Mağdur: Kanun sistematiği açısından ele aldığımızda, söz konusu suçun ‘’kamuya karşı suçlar’’ başlığı altında ele alınması itibariyle, mağdurun bütün toplum olduğu kabul edilebilir.

Fiil: Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak ifadesini oluşturan her bir öge, söz konusu suçu meydana getiren fiillerdendir. Buna göre:

a. Satın almak: Söz konusu maddenin herhangi bir ekonomik karşılığı olan bedel karşılığında elde edilmesini ifade etmektedir.
b. Kabul etmek: Uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi karşılığında herhangi bir bedel olmaksızın elde etmeyi, bir başkasına ait olan maddeyi kendi zilyetliğine geçirmeyi ifade etmektedir.
c. Bulundurmak: Kendisine veya bir başkasına ait uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi, tasarruf imkanı bulunacak biçimde fiili zilyetliği altında tutmayı ifade etmektedir.
d. Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak: Uyuşturucu veya uyarıcı maddenin herhangi bir biçimde vücut içine alınmasını ifade etmektedir.

Manevi Unsur: TCK madde 191’de ele alınan kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanma suçu ile TCK madde 188’de alınan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu arasında ayrım yapabilmek için dikkate alınan en önemli ölçüt, söz konusu maddenin miktarıdır. Yargıtay tarafından dikkate alınmakta olan değerlendirmeye göre, sanığın şahsi ihtiyacı miktarınca maddenin varlığı kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanma suçuna işaret ederken, şahsi ihtiyacından fazla olarak uyuşturucu veya uyarıcı madde bulundurmak uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçuna işaret etmektedir.

Bunun yanı sıra sanık, elindeki maddeyi ticari amaçlarla kullanmaya, başkalarına satmaya yönelik hareketler içindeyse TCK madde 191 değil, TCK madde 188 kapsamında değerlendirilecektir.

Ayrıca maddenin bulunduğu yerin kişisel kullanım amacına hizmet edip etmediği, ticari bir faaliyet içinde olduğuna dair emarelerin bulunup bulunmadığına dikkat edilmektedir.

Uyuşturucu veya uyarıcı maddenin satışa hazır olduğunu düşündürecek şekilde bulunmuş olması da uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçunun varlığını gösterecekken, bu şekilde bir paketleme, bulundurma gözükmemesi uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçunun varlığını gösterecektir.

Denetimli Serbestlik: TCK madde 191/2 ve devamında denetimli serbestlik ele alınmıştır. Buna göre bu suçtan dolayı başlatılan soruşturmada şüpheli hakkında 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 171. maddesindeki şartlar aranmaksızın, beş yıl süreyle kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilir. Cumhuriyet savcısı, bu durumda şüpheliyi, erteleme süresi zarfında kendisine yüklenen yükümlülüklere uygun davranmadığı veya yasakları ihlal ettiği takdirde kendisi bakımından ortaya çıkabilecek sonuçlar konusunda uyarır.

Erteleme süresi zarfında şüpheli hakkında asgari bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanır. Bu süre Cumhuriyet savcısının kararı ile üçer aylık sürelerle en fazla bir yıl daha uzatılabilir. Hakkında denetimli serbestlik tedbiri verilen kişi, gerek görülmesi hâlinde denetimli serbestlik süresi içinde tedaviye tabi tutulabilir.

Kişinin, erteleme süresi zarfında;

a) Kendisine yüklenen yükümlülüklere veya uygulanan tedavinin gereklerine uygun davranmamakta ısrar etmesi,
b) Tekrar kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alması, kabul etmesi veya bulundurması,
c) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması, hâlinde, hakkında kamu davası açılır.

Maddeden anlaşıldığı üzere, denetimli serbestliğin gerekliliklerinin ısrarla ihlal edilmesi halinde kamu davası açılmaktadır. Israrlı ihlal ise, en az 2 defa olarak kabul edilmektedir. Erteleme süresi zarfında tekrar kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alınması, kabul edilmesi veya bulundurması, ayrı bir soruşturma veya kovuşturma konusu yapılmaksızın, ertelemenin kaldırılmasına sebebiyet verir.

Bu şekilde fail hakkında öncelikle kamu davasının ertelenmesi kararı verildikten sonra, erteleme kaldırılırsa fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilecektir.

Selimoğlu Hukuk

Çalışma Alanlarımız